Padažai greitai vakarienei

Dalintis

Gero patiekalo paslaptis beveik visuomet slypi padaže. Ką begamintumėte – makaronus, ryžius, bulves, mėsą – geras padažas visuomet pagyvins patiekalą, suteiks jam ypatingesnį skonį. Pateikiame Jums keletą padažų receptų, kuriuos galėsite panaudoti, gamindami daržovių, įvairių kruopų, mėsos ar žuvies patiekalus. Jei reikia skubaus vakarienės recepto šeimai – pasinaudokite lengvai pagaminamų padažų receptais.

Šilti padažai

Tuno ir morkų padažas

(tinka prie makaronų, grikių, ryžių ir kitų kruopų)

Pagrindinis padažo ingredientas – tunas

4 porcijoms:

  • 1 skardinė tuno savo sultyse
  • 1 vidutinis svogūnas
  • 2 vidutinio dydžio morkos
  • Aliejus kepimui
  • Ryšulėlis šviežių ar žiupsnis džiovintų krapų
  • 2 šaukštai grietinės
  • Druska ir pipirai – pagal skonį

Smulkiai supjaustykite svogūną, sutarkuokite morkas. Pakepinkite svogūnus ir morkas, kol suminkštės. Baigiant kepti, sudėkite tuną, pagardinkite druska, pipirais, krapais. Išjungę kaitrą, sudėkite grietinę. Patiekalą puikiai papildys žiupsnelis tarkuoto kietojo sūrio.

Šoninės ir žirnelių padažas

(tinka su virtomis bulvėmis, makaronais, grikiais, ryžiais ir kitomis kruopomis)

Šoninė padažui suteikia ypatingą skonį

4 porcijoms:

  • 150 g šoninės
  • 1 vidutinis svogūnas
  • 200 g šviežių ar šaldytų žirnelių
  • 150 ml grietinėlės
  • Druska ir pipirai – pagal skonį

Pakepinkite smulkiai pjaustytą šoninę ir svogūnus. Svogūnams suminkštėjus, sudėkite žirnelius. Padažą kaitinkite tol, kol žirneliai taps ryškiai žalios spalvos. Tada supilkite grietinėlę, pagardinkite druska ir pipirais, šiek tiek pamaišykite ir išjunkite kaitrą.

Brokolių padažas

(tinka su makaronais ir įvairiomis kruopomis)

Brokoliai atgaivins bet kokį makronų, įvairių kruopų patiekalą

4 porcijoms:

  • 1 vidutinis brokolis
  • 1 vidutinis svogūnas
  • 150 ml grietinėlės
  • aliejus kepimui
  • druska ir pipirai – pagal skonį

Smulkiai supjaustykite svogūną, pakepinkite jį keptuvėje, kol taps permatomas. Kol svogūnas kepa, labai smulkiai supjaustykite brokolio žiedynus. Kai svogūno gabalėliai keptuvėje bus jau beveik bespalviai, sudėkite smulkintą brokolį. Pagardinkite druska ir pipirais. Kai tik brokolis įgaus ryškiai žalią spalvą, supilkite grietinėlę. Pamaišykite, palaukite, kol grietinėlė sušils, ir išjunkite kaitrą. Paruoštą patiekalą galite pabarstyti tarkuotu kietuoju sūriu.

Švelnus sūrio padažas

(tinka apkepams, su virtomis daržovėmis, makaronais)

Sūrio padažas tinka makaronų, daržovių patiekalams, apkepams

4 porcijoms:

  • 2 šaukštai sviesto
  • 1,5 šaukšto miltų
  • 400 ml pieno
  • 150 g tarkuoto sūrio
  • 0,5 šaukštelio druskos
  • Žiupsnelis pipirų arba paprikų miltelių
  • 2 kiaušinio tryniai
  • 2 šaukštai grietinėlės

Į puode ištirpintą sviestą suberkite miltus ir apkepinkite. Tuomet supilkite pieną ir maišydami virkite padažą iki penkių minučių. Suberkite prieskonius ir sūrį. Kai sūris ištirps, nukelkite puodą nuo ugnies.

Dubenėlyje sumaišykite grietinėlę ir trynius. Masę supilkite į karštą padažą ir gerai suplakite.

Kario padažas

(tinka vištienos ir kiaušinių patiekalams)

Kario padažas labiausiai tinka mėsos patiekalams

4 porcijoms:

  • Pusė svogūno
  • Pusė rūgštaus obuolio
  • 1 šaukštas sviesto
  • 2 šaukšteliai kario
  • 2 šaukštai kvietinių miltų
  • 300 ml sultinio
  • 100 ml grietinėlės
  • Druska, pipirai – pagal skonį

Į puodą sudėkite sviestą ir jame apkepkite smulkiai pjaustytus svogūno ir obuolio kubelius. Suberkite miltus ir karį. Viską maišydami, lėtai supilkite sultinį ir giretinėlę. Virkite dar  apie 3 minutes. Pagardinkite druska ir pipirais. 

Svogūnų padažas

(tinka mėsos ir žuvies patiekalams, su virtomis daržovėmis)

Itin lengvai pagaminamas svogūnų padažas

4 porcijoms:

  • 2 maži svogūnai
  • 2 šaukštai sviesto
  • 2 šaukštai miltų
  • 400 ml pieno
  • Druskos pagal skonį
  • Žiupsnelis pipirų

Į puodą įdėkite sviestą ir smulkiai pjaustytus svogūnus. Šiems apkepus, suberkite miltus, viską išmaišykite. Nuolat maišydami masę, pilkite pieną ir virkite padažą, kol sutirštės. Paruoštą padažą pagardinkite druska ir pipirais.

Pievagrybių padažas

(tinka makaronų, mėsos ir žuvies patiekalams)

Pievagrybiai patiekalams suteikia ypatingą skonį

4 porcijoms:

  • 300 g pievagrybių
  • 2 šaukštai sviesto
  • Pusė svogūno
  • 2 šaukštai miltų
  • 200 ml sultinio
  • 200 ml grietinėlės
  • 1 šaukštelis petražolių
  • Druska, pipirai – pagal skonį

Nuplautus pievagrybius susmulkinkite ir apkepinkite puode ištirpintame svieste. Suberkite prieskonius. Berkite miltus, maišydami supilkite sultinį ir grietinėlę. Virkite padažą kol sutirštės. Padažui sutirštėjus, suberkite petražoles.

Pomidorų padažas 

(tinka mėsos, daržovių ir makaronų patiekalams) 

Vienas universaliausių padažų – pomidorų padažas

4 porcijoms:

  • Pusė morkos
  • ~50 g saliero
  • 1 svogūnas
  • 50 g rūkyto kumpio
  • 1 šaukštas sviesto
  • 1 šaukštas miltų
  • 200 ml sultinio
  • 4 pomidorai
  • 1 lauro lapas
  • Pusė šaukštelio raudonėlių
  • 1 česnako skiltelė
  • Druska, pipirai – pagal skonį

Puode ištirpintame svieste apkepinkite smulkiai pjaustytą morką, svogūną ir salierą. Suberkite smulkintą kumpį. Viską apkepinę, įberkite miltus. Maišydami masę, lėtai supilkite sultinį. Viską virkite iki penkių minučių. Tuomet suberkite nuluptus ir gerai sutrintus pomidorus. Įberkite druskos, pipirų, raudonėlių. Padažą ant silpnos ugnies šildykite bent pusvalandį. Jei padažas smarkiai tirštėja, skieskite sultiniu ar raudonu vynu.

Šalti padažai

Žaliasis majonezas Sauce verte

(tinka žuvies patiekalams, su rūkytu kumpiu, bulvėmis)

Lengvai pagaminamas šaltasis padažas

4 porcijoms:

  • 200 ml majonezo
  • 3 šaukštai troškintų smulkintų špinatų
  • 1 šaukštas petražolių
  • 1 šaukštas krapų
  • 2 šaukšteliai svogūnų laiškų

Majonezą sumaišykite su žalumynais. Leiskite skoniams atsiskleisti, patiekite po pusvalandžio.

Pikantiškas padažas

(tinka mėsos, jūros gėrybių ir žuvies patiekalams)

Pagrindinis padažo akcentas – raugintas agurkas

4 porcijoms:

  • 200 ml majonezo
  • 1 šaukštas kaparėlių
  • 2 šaukštai smulkintų raugintų agurkų
  • 1 šaukštelis smulkintų petražolių
  • Pusė šaukštelio garščių (daržinių builių)

Majonezą sumaišykite su agurkais, petražolėmis, kaparėliais ir susmulkintais garščiais. Viską pamaišykite. Geriausia padažą patiekti po valandos.

Alioli padažas

(tinka žuvies ir virtų daržovių patiekalams, užkandžiams)

Paprastai pagaminamas Alioli padažas

4 porcijoms:

  • 2 skiltelės česnako
  • 1 kiaušinio trynys
  • 100 ml alyvuogių aliejaus
  • Druska, pipirai

Kiaušinio trynį sumaišykite su išspaustu česnaku. Plakdami masę plaktuvu, lėtai, plona srovele pilkite aliejų į masę, kol padažas taps blizgus ir tirštas. Jei padažas per tirštas, galite praskiesti jį keliais šaukštais vandens. Pagardinkite padažą druska ir pipirais.

Guacamolės padažas su pomidorais

(tinka prie šviežių daržovių, salotų, užkandžių)

Gaivaus skonio tepamas ar kabinamas avokadų ir pomidorų padažas

4 porcijoms:

  • 2 avokadai
  • 2 šaukštai šviežiai spaustų citrinų sulčių
  • Pusė šaukštelio tarkuoto svogūno
  • 1 česnako skiltelė
  • 2 pomidorai
  • Keli lašai tabasco
  • Žiupsnis druskos

Į plaktuvą sudėkite avokadų minkštimus, svogūną, supilkite citrinų sultis, tabasco lašus, išspauskite česnaką, įberkite druskos ir viską gerai suplakite. Į masę įdėkite ir nuluptus sutrintus pomidorus. Dar kartą viską pamaišykite.

Pesto padažas

(tinka ryžių i makaronų patiekalams)

Žaliasis Pesto padažas – makaronams ar ryžiams

4 porcijoms:

  • 150 ml šviežių bazilikų
  • 1 česnako skiltelė
  • 2 šaukštai pinijų riešutų
  • 50 ml tarkuoto kietojo sūrio
  • 100 ml alyvuogių aliejaus
  • Žiupsnis druskos ir maltų juodųjų pipirų  

Į platuvą sudėkite smulkiai pjaustytą baziliką, druską, pipirus, česnaką ir smulkintus riešutus. Plakdami masę, plona srovele pilkite alyvuogių aliejų. Paruošto padažo konsistencija turėtų būti kaip tirštos tyrės.

Jogurto ir agurkų padažas „Tzatziki“

(tinka salotoms, su daržovėmis, duona)

Jogurto ir agurkų padažas

2 porcijoms:

  • 300 ml natūralaus jogurto
  • Ketvirtadalis agurko
  • 2 skiltelės česnako
  • 1 šaukštas alyvuogių aliejaus
  • 1 šaukštelis vyno acto
  • Žiupsnis druskos ir pipirų

Į jogurtą išspauskite česnaką, įberkite druską, pipirus, supilkite actą, aliejų ir viską gerai suplakite. Sutarkuotą ar stambesniais kubeliais supjaustytą agurką nuvarvinkite ir suberkite į gautą masę. Viską gerai išmaišykite.

Parengta remiantis knyga „Didžioji virtuvės knyga“ ir eksperimentais virtuvėje.

Nuotraukos asociatyvios.

Nepraleskite nieko.
Prenumeruokite naujienlaiškį