Koks Helovynas be saldainių, Velykos be kiaušinių, o Užgavėnės be blynų? Tokiomis dienomis patartina būti pasiruošusiems: visuomet smagu sukurti šventinę nuotaiką, pasivaišinti patiems ir pavaišinti apsilankiusius kaimynų vaikus.
Čia aprašomi blynų receptai labai paprasti. Nereikės jokio specialaus pasiruošimo. Ingredientų, reikalingų šių blynų gamybai, visuomet rasite šaldytuve ar spintelėje.
Ieškote sveikesnių alternatyvų? Vietoje kvietinių miltų naudokite pilno grūdo miltus, vietoje įprasto sviesto – sviestą ghi. Cukrų blynams saldinti puikiai pakeis medus arba eritrolis.
Blyneliai su tarkuotais obuoliais
- 2 kiaušiniai
- 300 g miltų
- Apie 300 ml pieno
- 2 obuoliai
- 2 dideli šaukštai rudojo cukraus arba eritrolio
- Arbatinis šaukštelis cinamono
- Žiupsnelis druskos
- Nepilnas arbatinis šaukštelis sodos
- Alyvuogių aliejus kepimui
Gerai suplakite kiaušinius, pieną ir cukrų. Nulupkite ir sutarkuokite obuolius, suberkite juos į suplaktą masę. Miltus persijokite su druska, cinamonu ir soda. Miltų mišinio viduryje padarykite duobutę ir supilkite kiaušinių bei obuolių masę. Lėtai išmaišykite, kol tešla taps vientisa. Įkaitinkite keptuvę su alyvuogių aliejumi, formuokite blynelius ir kepkite, kol gražiai apskrus.
Blynai su varške ir bananu
- 1 kiaušinis
- 300 g miltų
- Apie 300 ml pieno
- 1 bananas
- Pusė pakelio varškės
- 1 šaukštas rudojo cukraus arba eritrolio (nebūtinai)
- Alyvuogių aliejus kepimui
Trintuvu sutrinkite kiaušinį,varškę, bananą ir, jei naudojate, cukrų. Suberkite miltus, tuomet supilkite pieną ir viską maišykite tol, kol masė taps tolygi. Svarbu, kad tešla nebūtų per skysta.
Blynus kepkite įkaitintoje keptuvėje ant alyvuogių aliejaus.
Jogurtiniai blynai
- 2 kiaušiniai
- 200 ml graikinio jogurto
- 40 ml pieno
- 150 g miltų
- 60 g sviesto
- 2 šaukštai rudojo cukraus arba eritrolio
- Pusė arbatinio šaukštelio vanilinio cukraus
- Žiupsnelis druskos
- Pusė arbatinio šaukštelio sodos
Ištirpinkite sviestą. Kol jis vės, išplakite kiaušinius su jogurtu, pienu ir cukrumi. Persijokite miltus su soda ir druska. Lėtai maišydami, pilkite miltų mišinį į paruoštą kiaušinių masę. Jei masė per skysta, įberkite dar truputį miltų. Palikite tešlą kelioms minutėms susistovėti. Tuomet supilkite ištirpusį sviestą. Viską sumaišykite ir kepkite įkaitintoje keptuvėje ant alyvuogių aliejaus.
Kakaviniai blynai
- 1 kiaušinis
- 350 g miltų
- 300 ml pieno
- 1 šaukštas saldžios kakavos miltelių
- 2 šaukštai rudojo cukraus arba eritrolio
- Žiupsnelis druskos
- Pusė arbatinio šaukštelio sodos
- 30 g sviesto
Kiaušinį išplakite su pienu. Miltus persijokite su soda, kakava, cukrumi ir druska. Miltų masėje mediniu šaukštu padarykite duobutę ir supilkite kiaušinio ir pieno plakinį. Lėtai maišykite iki vientisos tolygios masės. Kepkite įkaitintoje keptuvėje ant sviesto.
Lietiniai su cinamoniniais obuoliais
- 1 kiaušinis
- 2 obuoliai
- 50 g miltų
- 200 ml riebesnio pieno
- Tarkuota pusės apelsino žievelė
- 30 g sviesto
- 1 arbatinis šaukštelis cinamono
- 1 didelis šaukštas vandens
Ištirpinkite sviestą. Pravėsusį sviestą gerai sumaišykite su kiaušiniais, miltais, pienu ir tarkuota apelsino žievele. Kol tešla susistovės, paruoškite įdarą. Nulupkite ir smulkiai supjaustykite obuolius. Suberkite obuolius į keptuvę, suberkite cinamoną, įpilkite truputį vandens ir pakaitinkite keletą minučių, kol obuoliai suminkštės ir išgaruos vanduo.
Įkaitinkite nedidelę keptuvę ir įpilkite samtį blynelių tešlos, pasukiokite keptuvę, kad masė tolygiai pasiskirstytų. Kepkite po 2 minutes iš kiekvienos pusės, kol tešla gražiai pegels. Taip iškepkite visą tešlą.
Ant iškepusio blyno dėkite šaukštą obuolių masės, blynelį suvyniokite. Lietinius galima patiekti su plakta grietinėle arba klevų sirupu.
Grikių blynai
- 2 stiklinės virtų grikių
- 2 kiaušiniai
- 200 ml pieno
- 4–5 dideli šaukštai miltų
- 1 šaukštas rudojo cukraus arba eritrolio
- Žiupsnelis druskos
- Alyvuogių aliejus kepimui
- Truputis medaus
Virtus atvėsusius grikius sutrinkite trintuvu su kiaušiniais, pienu, druska ir cukrumi. Lėtai maišydami, suberkite miltus. Įkaitintoje keptuvėje ant alyvuogių aliejaus formuokite blynelius.
Iškepusius blynus rekomenduojama tiekti su skystu medumi.
Blynai su kefyru
- 1 kiaušinis
- 200 g miltų
- 200 ml kefyro
- 2–3 šaukštai rudojo cukraus arba eritrolio
- Pusė arbatinio šaukštelio vanilinio cukraus
- Pusė arbatinio šaukštelio sodos
- Alyvuogių aliejus kepimui
Kiaušinį išplakite su cukrumi. Į kefyrą įberkite sodą, išmaišykite ir supilkite į išplaktą kiaušinį. Po truputį maišydami supilkite miltus. Stebėkite, kad tešla nebūtų per skysta, konsistencija turėtų priminti grietinę.
Kepkite įkaitintoje keptuvėje ant alyvuogių aliejaus.